Pokazywanie postów oznaczonych etykietą podatek od nieruchomości. Pokaż wszystkie posty
Pokazywanie postów oznaczonych etykietą podatek od nieruchomości. Pokaż wszystkie posty

środa, 21 grudnia 2011

Zmiany dla osób prawnych dotyczące terminu składania deklaracji podatku od nieruchomości.


Ustawą z dnia 16 września 2011 r. o redukcji niektórych obowiązków obywateli i przedsiębiorców (link do ustawy: http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20112321378) wprowadzono zmianę terminu składania deklaracji na podatek od nieruchomości za dany rok podatkowy oraz terminu wpłaty podatku za styczeń. Zmiana dotyczy osób prawnych, wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2012r. i polega na wydłużeniu terminu – nowelizacja przewiduje, że deklaracja i pierwsza wpłata podatku (za styczeń 2012) powinny być dokonane do 31 stycznia. Terminy płatności podatku za pozostałe miesiące nie ulegają zmianie.


Opinie i porady zamieszczone na niniejszym blogu nie stanowią czynności doradztwa podatkowego.
Poradę, opinię, rozwiązanie konkretnego problemu podatkowego uzyskasz kontaktując się z doradcą podatkowym:

poniedziałek, 7 listopada 2011

Podatek od nieruchomości – tym razem o stawkach.

Stawki maksymalne podatków i opłat na 2012r. odnajdą Państwo na stronie MF pod następującym linkiem:






Opinie i porady zamieszczone na niniejszym blogu nie stanowią czynności doradztwa podatkowego.

Poradę, opinię, rozwiązanie konkretnego problemu podatkowego uzyskasz kontaktując się z doradcą podatkowym:

Podatek od nieruchomości – niedopuszczalność różnicowania stawek ze względów podmiotowych.

I SA/Gl 603/11 - Wyrok WSA w Gliwicach z 20.10.2011r.



Stan faktyczny:

Rada Miasta uchwaliła roczne stawki podatku od nieruchomości obowiązujące na terenie miasta Ruda Śląska od budowli linii elektroenergetycznych przesyłowych i rozdzielczych, rurociągów i przewodów sieci rozdzielczej gazów, ciepła, paliw i wody, od budowli służących odprowadzeniu ścieków stanowiących własność osób prawnych – spółek handlowych, w których miasto Ruda Śląska posiada powyżej 50 % udziałów lub akcji – w wysokości 1,1 % wartości oraz w których miasto Ruda Śląska nie posiada akcji lub udziałów – w wysokości 2 % wartości. Przedsiębiorca, korzystając z uprawnień określonych w  art. 101 ust 1 ustawy z dnia 8 marca 1990 roku o samorządzie gminnym (Dz. U. Nr 142 poz. 1591 z 2011 r. ) –  wezwał Radę Miasta Ruda Śląska do zaprzestania naruszania interesu prawnego, poprzez wprowadzenie zróżnicowania stawek podatku od nieruchomości uzależnionego od cechy podmiotowej podatnika.

Teza wyroku:

„1. Przedsiębiorca, prowadzący działalność na terenie danej jednostki samorządu terytorialnego, posiada legitymację procesową wynikającą z art. 101 ust. 1 ustawy z dnia 8 marca 1990 r. o samorządzie gminnym ( Dz. U. Nr 142, poz. 1591 z 2001 r. ) do wystąpienia - po wezwaniu rady gminy do usunięcia naruszenia interesu prawnego - ze skargą do sądu administracyjnego, w sytuacji, gdy określając wysokość stawek podatku od nieruchomości rada gminy różnicuje je z uwzględnieniem kryterium podmiotowego.



2. "Interes prawny" w takim przypadku wynika z art. 32 Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej ( Dz. U. z dnia 16 lipca 1997 r. ) w zw. z art. 6 ustawy z dnia 2 lipca 2004 r. o swobodzie prowadzenia działalności gospodarczej (Dz. U. Nr 220, poz. 1447 z 2010 r. z późn. zm. ), zgodnie z którym "Podejmowanie, wykonywanie i zakończenie działalności gospodarczej jest wolne dla każdego na równych prawach, z zachowaniem warunków określonych przepisami prawa". Przepis ten gwarantuje "równe prawa" w wykonywaniu działalności gospodarczej, których niezbędnym elementem - w ocenie Sądu - jest uprawnienie do równych stawek podatkowych, w odniesieniu do takich samych przedmiotów opodatkowania”

Link do orzeczenia:




Opinie i porady zamieszczone na niniejszym blogu nie stanowią czynności doradztwa podatkowego.

Poradę, opinię, rozwiązanie konkretnego problemu podatkowego uzyskasz kontaktując się z doradcą podatkowym:

piątek, 16 września 2011

Podatek od nieruchomości służących do wydobywania kopalin

Trybunał Konstytucyjny 13.09.2011r. orzekł w wyroku Sygn. akt P 33/09, że: Art. 2 ust. 1 pkt 3 w związku z art. 1a ust. 1 pkt 2 ustawy z dnia 12 stycznia 1991 r. o podatkach i opłatach lokalnych (Dz. U. z 2010 r. Nr 95, poz. 613, Nr 96, poz. 620, Nr 225, poz. 1461 i Nr 226, poz. 1475 oraz z 2011 r. Nr 102, poz. 584, Nr 112, poz. 654 i Nr 171, poz. 1016), rozumiany w taki sposób, że nie odnosi się do podziemnych wyrobisk górniczych oraz może odnosić się do obiektów i urządzeń zlokalizowanych w tych wyrobiskach, jest zgodny z zasadą ustawowej określoności regulacji podatkowych i zasadą poprawnej legislacji wywodzonymi z art. 217 w związku z art. 84 i art. 2 Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej.










Opinie i porady zamieszczone na niniejszym blogu nie stanowią czynności doradztwa podatkowego.

Poradę, opinię, rozwiązanie konkretnego problemu podatkowego uzyskasz kontaktując się z doradcą podatkowym:





czwartek, 15 września 2011

Zmiana funkcji budynku a podatek od nieruchomości.

Teza wyroku WSA w Białymstoku I SA/Bk 246/11 z 10.08.2011r.:





„Prowadzenie przez przedsiębiorcę prac remontowo - budowlanych, zmierzających do zmiany funkcji hali z produkcyjnej na handlowo-usługową, nie powoduje, iż budynek taki nie jest i nie może być wykorzystywany do prowadzenia działalności gospodarczej. W takich przypadku nie mamy do czynienia ze "względami technicznymi", o których mowa w art. 1a ust. 1 pkt 3 ustawy z dnia 12 stycznia 1991 r. o podatkach i opłatach lokalnych, dającymi możliwość zastosowania tzw. stawki pozostałej w podatku od nieruchomości.”

oraz fragment uzasadnienia:

„W ocenie Sądu, o braku związku spornej hali z działalnością gospodarczą nie może świadczyć fakt zaprzestania, w okresie prac budowlanych, dokonywania przez skarżącą Spółkę odpisów amortyzacyjnych od tego środka trwałego, na które wskazywał pełnomocnik skarżącej Spółki na rozprawie w dniu 10 sierpnia 2011 r. Powyższe zagadnienie odnosi się wyłącznie do kwestii prawidłowego prowadzenia rachunkowości przez skarżącą Spółkę, a nie ustalania możliwości prowadzenia w określonym budynku (hali) działalności gospodarczej. Wskazać przy tym należy, że także w okresie zawieszenia prowadzenia działalności gospodarczej, znajdujące się w posiadaniu podatnika środki trwałe nie podlegają amortyzacji, co jak wskazano powyższej, nie ma wpływu na prawidłowość zastosowana najwyższej stawki podatkowej w podatku od nieruchomości.”






Opinie i porady zamieszczone na niniejszym blogu nie stanowią czynności doradztwa podatkowego.

Poradę, opinię, rozwiązanie konkretnego problemu podatkowego uzyskasz kontaktując się z doradcą podatkowym: